Udruga Ivana Perkovca u Hrvatskom saboru kulture

U okviru ovogodišnjeg programa obilježavanja Dana europske kulturne baštine, Hrvatski sabor kulture u suradnji s etnologinjom i kulturnom antropologinjom dr.sc. Mirelom Hrovatin organizira Interaktivno izlaganje na temu „Suvremenost i reinterpretacija tradicije – tko smije mijenjati baštinu” i otvorenje izložbe „Lokalne zajednice kao čuvari baštine“ koja je održana 28.9.2017. održati u Velikoj dvorani Hrvatskog sabora kulture u Zvonimirovoj 17 s početkom u 17 sati.

Dr. sc. Mirela Hrovatin je u uvodnom dijelu predstavila rad na očuvanju nematerijalne kulturne baštine i objasnila opće ciljeve UNESCO-ove Konvencije za očuvanje nematerijalne kulturne baštine i sustavni rad Ministarstva kulture na popisivanju i zaštiti nematerijalne baštine u Hrvatskoj.

Kao primjere dobre prakse i rezultate uspješnih suradnji lokalnih zajednica i Ministarstva kulture RH izlagali su: Vesna Peršić Kovač, prof. viša savjetnica za kulturu, udruge, nacionalne manjine i sport Koprivničko-križevačke županije, Jasna Horvat, predsjednica Udruge Ivana Perkovca iz Šenkovca, Josip Lebegner tajnik KUD-a Oštrc, Rude, Samobor i Dejan Buvač predsjednik Zajednice HKUU Međimurske županije.
Moderator skupa bio je član Stručnog savjeta za folklor pri HSK-u Ivica Ivanković, prof.

U 20 sati održalo se otvorenje izložbe „Lokalne zajednice kao čuvari baštine“ autorice dr.sc. Mirele Hrovatin.