Dani europske baštine 2020.

Udruga Ivana Perkovca svojim programima peti puta sudjeluje u Manifestaciji Dana europske baštine (program je predstavljen na 17. i 18. str. brošure Ministarstva kulture)

BROŠURA

Manifestacija Dana europske baštine 2020. u Hrvatskoj će se održavati tijekom rujna i listopada, s temom “Baština i obrazovanje – učenje za život”.

U novim okolnostima i vremenu koje nas suočava s različitim izazovima uslijed pandemije koronavirusa, iznimno je važno da se društveni i kulturni život nastavi. Novonastala situacija izazvana pandemijom te brojne mogućnosti koje pružaju nove tehnologije potakli su organizatore Dana europske baštine da naprave iskorak prema bržem i lakšem pristupu informacijama.
Tako je ovogodišnji program obogaćen velikim brojem online sadržaja raznovrsnih oblika poput virtualnih izložbi, online radionica i predavanja putem web aplikacija i online edukativnih sadržaja. Ovogodišnja manifestacija donosi 16 online edukativno-promotivnih sadržaja, više od 60 raznovrsnih događanja posvećenih obrazovanju i baštini u 23 naselja diljem Hrvatske.

Udruga Ivana Perkovca prvi puta se uključuje u program Dana europske baštine 29. listopada 2020. godine:

ONLINE RADIONICA / Kviz znanja ikavske kajkavštine „ Lipo, dite, misec, cista – to je moja ikavica!“

PROGRAM I RASPORED ONLINE RADIONICE

29. 9. 2020., 19:00 – 20:00 sati

ORGANIZATOR: Udruga Ivana Perkovca – za očuvanje kajkavske ikavice i promicanje zavičajne kulturne baštine

VODITELJI RADIONICE: Jasna Horvat, mag. prim. educ., Štefica Hanzir, umirovljena učiteljica, Višeslav Račić, prof. informatike

Online radionici/kvizu znanja ikavske kajkavštine moguće je pristupiti putem sustava Quizizz: Free quizzes for every student na dan radionice putem poveznice.
Promocija jezične baštine jedan je od važnih elemenata njezina očuvanja i upravljanja, a s ciljem podizanja svijesti o vrijednosti i značenju ikavske kajkavštine kao identiteta sutlanskih ikavaca. U današnje je vrijeme očuvanje i njegovanje jezične baštine pred posebnim izazovom jer su utjecaji globalnih procesa vrlo prisutni pa i tako ugroženost ovog specifičnog hrvatskog dijalekta koji se nalazi na Listi zaštićenih kulturnih dobara RH.

Tijekom radionice sudionici će se upoznati s pojmovima na ikavskoj kajkavštini te njihovim inačicama na hrvatskom standardnom jeziku.

Po završetku radionice sudionici će samostalno moći sastaviti nekoliko rečenica na ikavskoj kajkavštini te ih interpretirati pomoću alata Menti na poveznici na dan online radionice www.menti.com

Očekivani rezultat online radionice je prihvaćanje dijalekta kao prve i najvažnije odrednice identiteta te spoznaja kako je njegovo korištenje u svakodnevnom životu najvažnija garancija njegove opstojnosti.

Sudjelovanje na online radionici i kvizu znanja potrebno je prijaviti putem obrasca na poveznici kako bi sudionici dobili poveznicu za sudjelovanje. Prijave su moguće do 29. 9. u 17 sati. Nakon toga će svi prijavljeni sudionici, na mail koji su naveli u prijavi, dobiti link za online radionicu koja slijedi u 19 sati.
Uključite se, lipo bu!